Karsten Hønge: Pia kan genrejse et nedbrudt SF

Den omstridte folketingsvikar regner med at bakke op om Pia Olsen Dyhr som ny SF-formand.

Pia Olsen Dyhr kan samle SF, men hun skal også være i stand til at vise, at hun vil være formand for hele partiet, mener Karsten Hønge. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Der er egentlig ikke behov for at lede efter andre kandidater.

Det mener SF-folketingsmedlem Karsten Hønge, efter at Pia Olsen Dyhr torsdag aften har meldt sig som kandidat til formandsposten i SF.

- Pia Olsen Dyhr er et godt bud som formand, og jeg forventer at støtte op om hende, siger Karsten Hønge.

- Jeg har egentlig ikke behov for at lave eftersøgning efter andre, siger han.

Det er således ikke nødvendigt med et decideret formandsvalg i SF, selvom partiet har stærke traditioner inden for netop den disciplin.

- Det er der netop ikke behov for i denne situation. Vi står i en usædvanlig situation, og for en gangs skyld tror jeg faktisk, at SF skal samle sig om én formandskandidat, siger Karsten Hønge.

Hønge: Olsen Dyhr kan samle SF

Karsten Hønge kom tilbage i Folketinget med et brag, da han for nylig afløste stressramte Anne Baastrup.

Han kritiserede åbenmundet statens salg af Dong-aktier til Goldman Sachs, og efter et dramatisk møde med folketingsgruppen og landsledelsen i DGI Byen trådte partiet ud af regeringen, og Annette Vilhelmsen gik af som formand.

Siden har Astrid Krag (S), Ida Auken (R) og Ole Sohn (S) alle vendt SF ryggen og er skiftet til andre partier.

Men netop Pia Olsen Dyhr kan være kvinden, der genrejser et ellers nedbrudt SF, mener Karsten Hønge.

- Ja, det kan hun godt være. Hun har en høj grad af personlig integritet, og hun er også en autentisk person og ekstremt arbejdsom, siger Karsten Hønge.

- Men jeg tror, at Pia Olsen Dyhr har et arbejde foran sig i forhold til at signalere, at der er behov for samling. Mange udover jeg har behov for at høre Pia sige, at det er hendes mål at samle partiet.

- Pia skal reflektere kritisk over for regeringssamarbejdet

Han mener dog, at det er afgørende for SF og opbakningen til Pia Olsen Dyhr som ny partiformand, at hun viser, at hun vil være "formand for hele partiet".

Det skal forstås på to måder, forklarer Karsten Hønge.

- Med Pia som formand er det vigtigt, at SF-politikken kommer til at indeholde andre elementer end det, som Pia lige er optaget af.

- Dernæst skal hun reflektere over SF's evne til at agere i regering. Indtil nu har hun været en meget energisk fortaler over for regeringssamarbejdet. Jeg kunne godt tænke mig at høre lidt kritiske refleksioner over, hvordan regeringssamarbejdet er blevet grebet an, siger Karsten Hønge.

- Jeg tilhører ikke en SF-fløj

Karsten Hønge er i flere medier blevet placeret på SF's såkaldte venstrefløj, hvor Pia Olsen Dyhr til gengæld hører til på partiets grønne fløj.

Men det lægger Karsten Hønge ikke så meget i.

- Jeg er lidt underlig med de fløje. Før folketingsvalget var jeg stor tilhænger af regeringssamarbejdet og Villy Søvndals linje.

- Men det gik ikke så godt i regering, og så er jeg blevet placeret på venstrefløjen, men jeg er faktisk midt i partiet.

Tidligere skatteminister Jonas Dahl er ligesom Pia Olsen Dyhr blevet nævnt som en kommende formand i SF, men det står endnu ikke klart, om han stiller op til som formand.

Det har torsdag aften ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Jonas Dahl.

Kandidater til SF's formandspost skal senest torsdag den 13. februar klokken 10 melde deres kandidatur.